Rakkaus lajiin on ja pysyy

Andament Group tukee Katri Mustolan uraa huippu-urheilijana. Lue Katrin kuulumiset uuden kauden kynnyksellä.

Kalenterinlehti kääntyi vuodelle 2018 ja takana nyt neljä vuotta intensiivisempää urheiluarkea. Kuluneena ajanjaksona olen tiivistetysti päässyt paitsi oppimaan ja näkemään paljon, myös kokemaan niitä kuuluisia urheilun iloja ja suruja. Voinkin rehellisesti todeta näiden vuosien venyttäneen allekirjoittaneen kokemusperäistä tunneskaalaa melkoisesti ääripäistään. Joukkoon on siis mahtunut monenmoista, mutta yksi asia on kuitenkin kaiken keskellä pysynyt: rakkaus lajiin.

Kausi 2017 oli minulle ikään kuin välivuosi. Emme asettaneet valmentajan kanssa arvokisatavoitteita tai muita ajallisia rajoja rikottaviksi, vaan lähdimme liikkeelle ajatuksesta hyvästä juoksukesästä. Tässä on paradoksi, sillä rakastan tavoitteiden asettamista ja pyrkimistä niitä kohti, mutta omassa käytössäni tämä toimintatapa on osoittanut kykynsä käyttäytyä myös kaksiteräisenä miekkana.

Keskittyminen juoksussa

Yhteistyösopimus Andament Groupin kanssa takaa Mustolalle mahdollisuuden tehdä niitä asioita, joita urheilijana kehittyminen edellyttää.

Aika-keskeinen ajattelumalli purettiin pois ja keskittyminen siirrettiin ainoastaan juoksuun. Tässä työskentelyssä meillä oli apuna Olympiankomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen, ja numeeristen tavoitteiden sijaan harjoituksissa ja myöhemmin kesän kilpailuissa keskityttiin kysymykseen, mitä radalla suorituksen aikana tapahtuu: Miten keho työskentelee missäkin juoksun vaiheessa? Miten juoksu pyörii? Miten hallitsen juoksun? Miten työskentelen tehokkaasti puristamatta?

Opettelin läsnäoloa. Välietappina onnistuin lopen puolustamaan Suomen mestaruutta 400 metrillä, ja omaksi yllätykseksi mitali irtosi myös 200 metrillä. Kunnia oli myös pukea ylle siniristilippuinen kilpailuasu kahdesti kesän aikana.

Elokuussa 2017 alkoivat myös neljännen lukuvuoden opintoni. Kyseinen käynnissä oleva lukuvuosi on sisällöllisesti koulutusohjelmamme työläin. Koulunpenkille palaaminen tuntui kuitenkin hyvältä pitkän loman jälkeen, ja oli ihanaa aloittaa uudet kurssit. Arki normaalistui pitkästä aikaa, ja valmentajaisäni piirtämät peruskuntokauden harjoitukset istuivat hyvin lukujärjestykseen. Jalkateräongelmat alkoivat jäädä taakse ilon ollessa läsnä jokaisessa harjoituksessa. Olen nauttinut kokonaisuudesta kovasti.

Lopputenttien kevät

Joululomalla vaihdoimme lenkkarit hetkeksi suksiin, ja olen tehnyt korvaavaa harjoittelua hiihtämällä. Rasitusvammoista minulla alkaa olla melkoinen omakohtainen kokemuskavalkaadi, joten pikku hiljaa olemme yrittäneet oppia toimimaan myös ennaltaehkäisevästi. Hallissa en kilpaile tällä kaudella, juuri tuolla primaaripreventio -ajatuksella. Kevätlukukausi opintojen parissa puolestaan tulee pitämään huolen, ettei tylsyys pääse yllättämään. Edessä on muun muassa korvanenäkurkkutautien lopputentti, psykiatrian lopputentti, oikeuslääketieteen kurssi, neurokirurgian kurssi, sisätautien lopputentti, neurologian lopputentti ja kirurgian lopputentti.

Urheiluharjoittelu jatkuu tällä hetkellä peruskuntokauden ohjelmalla pääpainon ollessa harjoittelusta nauttimisessa. Minun kohdallani tämän toteutuessa numeerisesti hyvät suoritukset tulevat sitten sivutuotteena. Tälle kaudelle on pyritty karsimaan ylimääräistä henkistä taakkaa ja keskittymään olennaiseen. Mikä toimii toiselle, ei toimi välttämättä toiselle. Tämä pätee muuhunkin kuin harjoitusohjelmiin. Tämä on myös kantapään kautta opittua. Tavoitteena on päästä kisaamaan kesällä terveenä, kevein jaloin, juoksemisesta ja itsensä ylittämisestä nauttien. Kuten neljä vuotta sitten.

Oikein mainiota ja menestyksekästä vuotta 2018 kaikille!

Katri Mustola

Lue myös

Kati Levoranta P2X Solutionsin osakkaaksi ja johtajaksi

Kati Levoranta aloittaa vihreän vedyn tuottaja ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy:n osakkaana ja johtajana, joka vastaa operatiivisen ja kaupallisen toiminnan kehittämisestä. Levoranta on toiminut Rovio Entertainment Oyj:n toimitusjohtajana vuosina

Lue lisää