Mykoplasmasta toipunut Katri Mustola: Nyt eletään urheilun ehdoilla

Kalajoen Junkkareiden Katri Mustola juoksi lopullisesti suomalaisen yleisurheiluväen tietoisuuteen voittamalla Kuopion Kalevan kisoissa 2014 naisten ratakierroksen suomenmestaruuden. Viime kesän piti olla jatkoa nousujohteiselle kehitykselle, mutta urheilijan itsensä sanoin kausi loppui kuin kanan lento mykoplasman takia.

– Keväällä kauden juuri alkaessa päällä oli outo väsymys. Itse olin skeptinen lääkärin epäiltyä allergiaa, ja tilanne kerkesi pahentua. Venäjällä Euroopan Superliigan kisoissa diagnosoitiin tulehtuneet keuhkot oireenkuvan perusteella, ja syyksi löytyi mykoplasma juhannuksen jälkeen. Myöhemmin kesällä selvisi vielä kilpirauhastulehdus, joten kaikki tämä merkitsi melkoista lääke- ja rautakuuria, Katri Mustola kertaa.

Koska edellinen kilpailukausi oli ollut raskas ja opiskelukin vaati omansa, pakollinen stoppi ja rauhoittuminen olivat hänen mukaansa paikallaan. Samalla juoksija sai mahdollisuuden selkiyttää oman suhteensa kilpaurheiluun.

– Tauon aikana minulle kirkastui, että huippu-urheilu on se, mihin haluan satsata. En saisi parinkymmenen vuoden kuluttua rauhaa, ellen katsoisi nyt tätä korttia.

– Jatkossa suoritan opintoja hitaammalla tahdilla, jotta aikaa jää riittävästi palautumiselle. Se tuo harjoitteluun mielenrauhaa, koska ei ole niin kova kiire koulukirjojen ääreen. Päätös mahdollistaa senkin, että aikanaan urheilu-uran jälkeen voin puolestaan keskittyä opiskeluun ja työelämään täysipainoisesti, Katri sanoo.

Ensi kesän päätavoite EM-kisoissa

Studio Session-073-2Tulevalla kilpailukaudella päätavoite on asetettu Amsterdamin EM-kisoihin heinäkuussa. Sinne tulosraja 400 metrin sileällä on 53,40, kun Katrin henkilökohtainen ennätys kirjataan tällä hetkellä numeroin 53,20.

– Perustaa on nyt rakennettu monta vuotta. Sen pitäisi mahdollistaa kovempi tehollinen harjoittelu, jota vaaditaan vielä parempiin aikoihin.

Juoksijaa valmentaa hänen isänsä Tuomo Mustola. Tuomon mukaan edessä on haastava kausi, koska EM-kisat ovat aikaisin, minkä takia kisoihin oikeuttavat tulokset on tehtävä juhannukseen mennessä. Toisaalta uusi harjoituskausi on käynnistynyt tosi lupaavasti.

– Aikataulu tarkoittaa käytännössä sitä, että kilpailukausi käynnistyy huhti-toukokuussa, ja tuolloin startit on haettava Keski-Euroopasta. Katrilla päättyi juuri ensimmäinen peruskuntokausi, ja tekeminen oli tosi hyvää. Kun lihas- ja voimakestävyydet sekä peruskestävyys ovat hyvällä tasolla, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, valmentaja arvioi.

Entä mitä ajatuksia herättävät ensi kesänä pian EM-kisojen jälkeen pidettävät Rion olympialaiset juoksijassa, jonka kanssa Andament Group tekee urheilijayhteistyötä?

– Uskon, että olympialaiset ovat jokaisen urheilijan haaveissa jossain vaiheessa. En ota Riosta mitään paineita mutten pidä kisapaikkaa mahdottomana, jos asiat sujuvat hyvin ja on vähän onneakin matkassa, Katri hymyilee.

Kuva: Juoksija-lehti/Mark Shearman

Lue myös

Kati Levoranta P2X Solutionsin osakkaaksi ja johtajaksi

Kati Levoranta aloittaa vihreän vedyn tuottaja ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy:n osakkaana ja johtajana, joka vastaa operatiivisen ja kaupallisen toiminnan kehittämisestä. Levoranta on toiminut Rovio Entertainment Oyj:n toimitusjohtajana vuosina

Lue lisää