Asfaltti on ollut osa Matti Honkosen elämää vuodesta 1981 asti, jolloin hän päätyi ensimmäisen kerran tietyömaalle töihin.

Asfalttialan konkari

SL Asfaltin tekninen johtaja Matti Honkonen on luovinut asfalttialalla 1980-luvun alusta asti.

Eräs kollega leukaili Matti Honkoselle asfaltoinnin olevan vain bitumin ja kiven sekoittamista. Honkosta naljailu ei hetkauta, sillä hän tietää lähes 40 vuoden kokemuksella, mikä on asioiden oikea laita. Asfalttitöissä jokainen päivä ja jokainen kohde tuovat uudet haasteet. Esimerkiksi vesisade pistää paletin heti uusiksi.

Kerro lyhyesti pitkästä urastasi asfalttialalla.

Kesällä 1981 päädyin edesmenneen yrittäjäkollegani avustuksella ensimmäisen kerran asfalttityömaalle töihin, ja siitä asti asfaltti on ollut osa elämääni. 1987 valmistuin Joensuusta yhdyskuntatekniikan insinööriksi, minkä jälkeen työskentelin eri yhtiöiden palveluksessa vuoteen 2000. Seuraavana vuonna aloitimme neljän muun osakkaan kanssa yrittäjinä perustettuamme Suomen Laatuasfaltti Oy:n, jonka nimi muuttui vuonna 2009 SL Asfaltiksi.

Miten kuvailisit toimialaa?

Suomessa asfalttialan omistus on hyvin keskittynyttä. Tämä on myös pääomavaltainen ala ja toiminta kausiluonteista. Tarvittavat koneet ovat erikoislaitteita, joilla on aika kova hintalappu, ja tehokas työskentelyaika kestää esimerkiksi Väli-Suomessa vain noin puoli vuotta. Digitalisaatio ja ympäristöasiat vaikuttavat alaan merkittävästi lähitulevaisuudessa.

Millaista on työskennellä asfalttialan yrittäjänä?

Tässä on vapauksia mutta vastaavasti todella paljon vastuuta. Kello 16 ei tarkoita yrittäjälle yhtään mitään, vaan asiat kulkevat mukana 24/7/365. Nuorempana reissuhommat toivat glamouria, mutta kun olet viettänyt kesät teillä neljä vuosikymmentä, glamour on haihtunut. Laadusta täytyy huolehtia tarkasti, koska päätoteuttajana olet vastuussa siitäkin, mitä alihankintaketjussa tapahtuu.

Missä tilanteissa pääset tuulettamaan onnistumisia?

Pienetkin positiiviset jutut lämmittävät. Hektisin ja herkin vaihe ajoittuu kevättalveen, jolloin tulevan kauden työt ratkeavat. Se tuo hyvän vireen tekemiseen, kun onnistut saamaan töitä tekijöille. Samoin henkilöstön kanssa pidettävät kauden päättäjäiset ovat hyviä hetkiä. Silloin saat palautteen sitoutuneilta työntekijöiltä.

Miltä näyttää SL Asfaltin tulevaisuus?

Nuorekkaalta. Olemme rekrytoineet nimenomaan nuoria, vaikka se ei olekaan helpoin ratkaisu esimerkiksi työnohjauksen ja kouluttamisen näkökulmasta. Näin varmistamme kuitenkin jatkuvuuden ja saamme yhtiöön hyviä vastuuntuntoisia kavereita, jotka voi laittaa lähes hommaan kuin hommaan.

Lue myös

Kati Levoranta P2X Solutionsin osakkaaksi ja johtajaksi

Kati Levoranta aloittaa vihreän vedyn tuottaja ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy:n osakkaana ja johtajana, joka vastaa operatiivisen ja kaupallisen toiminnan kehittämisestä. Levoranta on toiminut Rovio Entertainment Oyj:n toimitusjohtajana vuosina

Lue lisää