muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä

Andament Group perustajaosakkaaksi vihreän vedyn yhtiöön

Andament Group Oy ja pitkän linjan energiaosaajan Herkko Plitin omistama 4HP Solutions Oy ovat perustaneet vetytalouteen erikoistuvan P2X Solutions-yhtiön. Vihreän vedyn tuottajana P2X Solutions toimii Suomen energiatulevaisuuden edelläkävijänä rakentaessaan päästötöntä hyvinvointiyhteiskuntaa.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii suunnannäyttäjiä ja rohkeita ratkaisuja. Uskomme vahvasti, että vety on keskeinen ratkaisu, kun puhutaan päästöttömyydestä energiajärjestelmässä. Olen todella tyytyväinen, että pääsemme tekemään yhteistyötä energia-alan vahvan osaajan Herkko Plitin kanssa, sanoo Andament Groupin toimitusjohtaja Jukka Juola.

  • Edessä on ainutlaatuinen ja yhteiskunnallisesti hyvin merkittävä matka. Olen innoissani aloittaessani tämän yhteistyöhön Andament Groupin kanssa, ja voimme olla suunnannäyttäjä monelle taholle, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit

P2X Solutions rakentaa alkuun 20 MW:n suuruisen elektrolyysilaitteiston, joka käyttää lähtökohtaisesti tuuli- ja aurinkoenergialla tuotettua sähköä, ja jonka lopputuotteena syntyy vihreää vetyä. Osa vihreästä vedystä jatkojalostetaan hyödyntämällä Power-to-X-teknologiaa.

– Vihreästä vedystä ja teollisuuslaitoksista talteen otetuista hiilidioksidipäästöistä valmistamme synteettistä polttoainetta. Näin olemme rakentamassa kestävää energiajärjestelmää, Jukka Juola toteaa.

Laitosinvestointia varten yhtiö hakee investointitukea niin Euroopan komission tukimekanismeista kuin kansallisista tukilähteistä.

Vety auttaa irtaantumaan hiilestä

Jukka Juolan mukaan vety vauhdittaa ilmastotoimia, ja vety on itse asiassa välttämätön osa energiajärjestelmän uudelleen rakentamista, jota tarvitaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Vedyn tärkeydestä kertoo esimerkiksi Euroopan komission heinäkuussa 2020 julkaisema vetystrategia.

Strategian tarkoituksena on vähentää kasvihuonepäästöjä. Euroopan tasolla vedyn hyödyntämisessä on otettu määrätietoisia askeleita, sillä EU:n tutkimukseen ja innovaatioihin liittyvät puiteohjelmat ovat tukeneet jo vuosia puhtaan vedyn tutkimusta.

– Vety tukee käytännössä sitä, että muun muassa sähköntuotanto, liikenne ja teollisuus voivat irtaantua hiilestä. Esimerkiksi teräsyhtiö SSAB kulkee kohti fossiilivapaata terästeollisuutta, ja yhtiö aikoo korvata rautamalmipohjaisessa teräksentuotannossa käytetyn koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä, Juola kertoo.

Vetybusseja ja -rekkoja liikennöi muun muassa Norjassa ja Sveitsissä. Jukka Juolan mukaan Suomessa myös meriteollisuus on toimiala, joka voisi käyttää vetyä polttoaineena.

Lue myös

Kati Levoranta P2X Solutionsin osakkaaksi ja johtajaksi

Kati Levoranta aloittaa vihreän vedyn tuottaja ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy:n osakkaana ja johtajana, joka vastaa operatiivisen ja kaupallisen toiminnan kehittämisestä. Levoranta on toiminut Rovio Entertainment Oyj:n toimitusjohtajana vuosina

Lue lisää

Tuulipuiston perustukset valetaan tiimityönä

Maastorakentajat on aloittanut perustusten valamisen Puhurin tuulipuistossa Pyhäjoen Parhalahdella. Onnistunut lopputulos syntyy saumattomalla tiimityöllä, korostaa työnjohtaja Veli-Matti Ainasoja Suomen Maastorakentajilta. Parhalahden tuulipuistossa valetaan perustukset kymmenelle tuulivoimalalle. Yhden tuulivoimalan napakorkeus on 166 metriä,

Lue lisää