Andament Uutishuone

Pääjutut

Etusivu » Menestystekijänä kekseliäisyys
Matti Juola
Maailma on täynnä keksintöjä ja oivalluksia. Kun niitä yhdistää luovasti yli toimialarajojen, voi syntyä hienoja uusia ratkaisuja, lyömätöntä liikennemerkkijalkaa esittelevä Matti Juola sanoo. Kuva: Vesa Ranta

Menestystekijänä kekseliäisyys

Joillakin sitä on enemmän, joillakin vähemmän. Jotkut organisaatiot kannustavat siihen, toiset eivät ole vielä huomanneet sen valtavia mahdollisuuksia. Andament Groupissa kekseliäisyys on ollut arvossaan alusta asti. Sen annostelussa ei ole säästelty, jolloin kekseliäisyyden hedelmistä ovat päässeet nauttimaan niin asiakkaat kuin tekijät.

| , Pääjutut

Juolan omistajasuvun jäsen Matti Juola työskentelee SL Asfaltin toimitusjohtajana. Hän suunnitteli ja rakensi 1990-luvulla yhdessä isänsä ja velipoikansa kanssa kaivosdumppereista asfalttitöihin tarkoitettuja Cutter-jyrsimiä, joiden ainutlaatuiset ominaisuudet antoivat siivet Andamentin kasvutarinalle.

Cutter Modulator asfalttijyrsin

Cutter-jyrsimien ominaisuudet antoivat siivet Andamentin kasvutarinalle.

Kekseliäisyys on ominaisuus, joka kulkee mukana työssä ja vapaa-ajalla. Jos asiakas haluaa istuttaa Matti Juolan tukevasti miehen omalle mukavuusalueelle, pöytään kannattaa tuoda ongelma tai tarve, johon häneltä halutaan ratkaisu.

Toki kekseliäisyys voi olla myös tarttuvaa tai sitten sitä ilmenee herkemmin oikeanlaisessa ympäristössä, sillä Juolan mukaan Andamentin väki on yleensäkin kekseliästä porukkaa.

– Kekseliäisyys on konsernissa kollektiivinen ominaisuus, joka leimaa kaikkia yhtiöitä ja niiden henkilöstöä. Se lähtee kulttuurista ja siitä, että osataan ja uskalletaan kyseenalaistaa rakentavalla otteella totuttua tekemistä ja käytäntöjä, Juola sanoo.

Kekseliäisyys ei ole vain ”herrojen” herkkua, sillä Andamentissa kekseliäisyyden polku johtaa ylimmästä johdosta jokaiseen yksittäiseen työntekijään. Polku johdon ja yksittäisen työntekijän välillä kulkee lähiesimiesten kautta, joiden kannustavalla asenteella on äärimmäisen tärkeä merkitys.

– Kyse ei saa olla mistään päälle liimatusta asiasta, vaan kekseliäisyys kuuluu luonnollisena osana arkipäiväiseen tekemiseen. Eikä se tarkoita vain koneita ja laitteita, sillä kekseliäisyyden on ulotuttava myös palveluihin ja ratkaisuihin.

Lyötävästä kehittyi lyömätön

Alkuaikojen Cutter-jyrsimien lisäksi esimerkkejä kekseliäisyydestä löytyy matkan varrelta vaikka kuinka paljon. Ratkaisut ovat syntyneet asiakkaiden, kumppaneiden ja konsernin eri yhtiöiden hyvän yhteistyön tuloksena. Kuten uusioasfaltin valmistuksessa käytettävä kuumenninlaite, joita on toimitettu Ruotsiin Skanskalle ja Svevialle.

– Jalostimme SL Asfaltissa kertynyttä osaamista yhdessä WeldOnen kanssa. Molemmilla yhtiöillä oli syntynyt työmailla tiettyjä oivalluksia, jotka toteutuvat kuumentimessa ratkaisuina, joiden mukanaan tuomista hyödyistä asiakkaat pääsevät nyt nauttimaan.

Liikennemerkin jalka

Lyömätön väliaikaisten liikennemerkkien pystytysjalka ei riko maan alle asennettuja kaapeleita.

Läheskään aina kyse ei tarvitse olla XXL-koon ratkaisuista, sillä pienemmissäkin jutuissa hyödyt voivat olla huomattavat. Matti Juola kertoo esimerkkinä lyömättömän liikennemerkin.

– Ajatus lähti vaatimuksista, joiden takia tietyömaille on pystytettävä väliaikaisia liikennemerkkejä. Riskinä on, että perinteinen maahan lyötävä liikennemerkkien pystytysjalka rikkoo kaapeleita, joita asennetaan maan alle säävarman verkonrakennuksen ja valokaapelirakentamisen myötä koko ajan enemmän.

Tässäkin tapauksessa ratkaisu löytyi SL Asfaltin ja WeldOnen yhteistyön tuloksena. Syntyi liikennemerkin väliaikaiseen pystyttämiseen suunniteltu ”lyömätön” liikennemerkkijalka, jota ei tarvitse upottaa lainkaan maan sisään.

– Oli kyse pienistä tai isoista ratkaisuista, olennaista on se, että pystymme tuottamaan sellaista lisäarvoa, josta asiakkaalle on hyötyä ja josta asiakas on valmis maksamaan.

– Kilpailun kiristyessä kekseliäisyys on meille luonnollisesti myös tärkeä kilpailutekijä. Me hyödymme kilpailuedusta silloin, kun pystymme häikäisemään asiakkaan osaamisella unohtamatta oman toimintamme kustannustehokkuutta, Juola sanoo.