Andament Uutishuone

Pääjutut

Etusivu » Tulevaisuus omissa käsissä
Vasankarin lapsuuskodin maisemissa Matti Juola (vas.), Elsa Juola, Maija Bertula, Anna Mustola ja Jukka Juola.

Tulevaisuus omissa käsissä

Pentti ja Elsa Juola loivat pohjan infra-alalla toimivalle Andament Groupille. Nyt kalajokista perheyritystä luotsaavat omistajina heidän lapsensa Anna, Jukka, Matti ja Maija. Kolmaskin sukupolvi on jo kasvamassa.

| , Pääjutut

Kalajoen keskustasta hieman pohjoiseen sijaitsee Vasankarin maalaiskylä. Pienessä kylässä kaikki tuntevat  toisensa. 1960-luvulla vasankarilaiset tiesivät, että Pentti ja Elsa Juolan tilalla Puskanokalla valot syttyvät aikaisin ja sammuvat myöhään.

Elsa heräsi aamuviideltä laittamaan eväskassit maanrakennustöihin lähteneelle miehelleen ja kutomaan villapaitoja, ennen kuin suuntasi töihin sikalaan. Työpäivän päätteeksi Pentti ideoi konehallissa uutta illan tunneille. Mielessä takoi vahva usko siihen, että Vasankarissa mikään ei ole mahdotonta. Tarvitaan vain kekseliäisyyttä, ennakkoluulottomuutta ja kovaa työtä.

Työtunteja ei Puskanokalla laskettu, mutta välillä jopa Pentti joutui toppuuttelemaan vaimoaan.

– Pentti saattoi ottaa illalla sähkötaulusta sulakkeen pois ja tokaista, että nyt tulet nukkumaan, Andamentin omistajiin kuuluva Elsa muistelee kolme vuotta sitten edesmennyttä puolisoaan.

Perheen tyttäret Anna Mustola ja Maija Bertula nauravat, että töitä Juolan perheessä on totta tosiaan riittänyt. Varsinkin alkuaikoina toimeentulon lisäksi arvostus ja asema tulivat työnteon myötä.

Lapset uurastivat maatilalla pienestä pitäen. Jukka ja Matti kasvoivat 1980-luvulla taitaviksi konemiehiksi, joilla oli isänsä tavoin valtava innostus kokeilla ja rakentaa uusia koneita ja laitteita. Perheen naiset tulivat nähdyiksi tekemisen kautta.

– Kun miehiltä haalarit tippuivat lattialle, joku ne sieltä nosti, pesi tai laittoi naulakkoon. Naiset ovat tehneet toimistotyöt, ruokkineet kymmenpäisen halliväen Vasankarin aikoina ja hoitaneet lapset, Anna ja Maija kertovat.

Työnteon lomassa lapset kasvoivat arvomaailmassa, joka näkyy edelleen siinä, mitä perheyhtiö haluaa olla henkilöstölleen, asiakkaille ja kumppaneille.

– Toisen ihmisen kunnioittaminen on iskostunut syvälle. Samoin se, että täytyy olla avoin, rehellinen ja pyrkiä koko ajan parempaan.

– Ihmisistä on tärkeä pitää huolta ja muistaa omistajan vastuu. Isällä riitti oikeasti aikaa työntekijöille. Hän oli ihminen ihmiselle, kuunteli ja oli läsnä, Anna ja Maija jatkavat.

Ahkeruus ja ennakkoluulottomuus johtivat yritystoiminnan laajenemiseen. Urakoitavaa riitti niin teiden rakentamisessa kuin vesirakennustöissä. Sikalaankin investoitiin. Kunnes vuoden 1991 devalvaation jälkiseuraukset olivat kaataa kaiken.

– Valuuttavelka tuplaantui yhdessä yössä. Helsingistä saapui pari vuotta myöhemmin Arsenalin tummapukuisia miehiä toteamaan yksioikoisesti, ettei isän elämäntyöllä ollut tulevaisuutta. Heidän mukaansa ainoa vaihtoehto oli laittaa kaikki myyntiin, koska vakuudet eivät riittäneet, Jukka Juola kertaa perheyrityksen kohtalonhetkiä.

Pelastukseksi koitui isä-Pentin puhelu paikallisen Osuuspankin johtajistoon kuuluneelle Eero Nevalaiselle. Osuuspankissa luotettiin tuttuun ja yritteliääseen perheeseen niin paljon, että heille järjestyi toiminnan jatkamisen mahdollistanut rahoitus.

Se rahoituspäätös kannatti. Siitä käynnistyi tapahtumien sarja, joka löi seuraavat tahdit huimalle kasvutarinalle sekä Andament Oy:n toiminnan käynnistymiselle vuoden 1994 alussa.

Jukka Juola ja Anna Mustola tietävät, ettei mikään tule itsestään. Joskus asioita opitaan myös kantapään kautta.

Jukka Juola ja Anna Mustola tietävät, ettei mikään tule itsestään. Joskus asioita opitaan myös kantapään kautta.

Kasvutarinan avainsana on jyrsintä. 1990-luvun alkupuolella tehtiin paljon tieurakoita, joissa asfalttia jyrsittiin ennen stabilointia. Juolat saivat Tielaitokselta ison tilauksen, jonka seurauksena oli investoitava kalustoon. Uutta jyrsintä rakennettiin Vasankarissa yötä päivää, ja kesällä 1993 jyrsintää päästiin tekemään Pentin kehittämällä  menetelmällä.

Lisää seurasi. Maanrakennusalan konkari ja Andamentin perustajajäseniin kuulunut Kauko Kallunki kysyi Juolan miesten kiinnostusta stabilointiin, ja sitähän löytyi.

Jälleen alkoi täysin uudenlaisen koneen suunnittelu ja rakentaminen. Pyhäsalmen kaivokselta Juolat ostivat kaivosdumppereita, jotka sopivat mainiosti tulevien Cutter-jyrsimien rungoiksi. Hämmästys oli suuri, kun uudet työkoneet tuotiin työmaille. Siinä missä kilpailijat ajoivat tiekaistan kahdesti kapeilla koneillaan, Cutterin työleveyden ansiosta Juolan koneille riitti yksi ajokerta.

Jyrsintää tehtiin miljoonia neliöitä, ja varsinkin ensimmäiset kymmenen vuotta työtahti oli hurja.

– Andament Groupin alkupääoma luotiin 1994 alkaneilla ja 2000-luvun alkupuolelle jatkuneilla jyrsintätöillä. Vuosituhannen vaihteessa hallitsimme jopa 70-80 prosenttia Suomen jyrsintämarkkinoista, Jukka kertoo.

Andament Group työllistää nykyään noin 300 ihmistä konsernin liikevaihdon kasvettua yli 100 miljoonaan euroon.

Perheyhtiössä omistajien arkeen mahtuu paljon sellaista, mikä ei näy omana rivinään sen enempää tilinpäätöksessä kuin taseessa: tunteet, omistajien erilaisuus ihmisinä tai valinnat perheen ja yrityksen välillä.

– Yhtäkkiä meidän täytyi esimerkiksi oppia johtajiksi. Jari Palviaisen tulo konsernin toimitusjohtajaksi oli tärkeä kehitysaskel, koska se selkeytti tekemistä ja toi meidän naisten roolit näkyviksi. Samoin hallitustyöskentelyn vahvistaminen on vienyt asioita eteenpäin, Anna ja Maija sanovat.

Miesvaltaisella alalla naisten on pitänyt tehdä itsensä näkyviksi uutteruudella ja osaamisella, Maija Bertula sanoo.

Miesvaltaisella alalla naisten on pitänyt tehdä itsensä näkyviksi uutteruudella ja osaamisella, Maija Bertula sanoo.

Matti Juolan mielestä yksi suuri kysymys on ajankäyttö perheen ja yrityksen välillä.

– Eivät perhe ja yritys tietenkään sulje toisiaan pois. Olennaista on ymmärtää työkiireiden keskellä, että perhekin tarvitsee sinua. Tässä meillä on varmasti parannettavaa.

– Perheyrityksessä ei tyypillisesti haeta pikavoittoja, vaan tulevaisuutta rakennetaan pitkäjänteisesti.

– Korko kasvaa moninkertaisesti, kun sijoitat aikaa omaan perheeseen ja samalla seuraavaan sukupolveen. Silloin ei puhuta ainoastaan pääomasta vaan perheyrityksen toimintaa linjaavista arvoista ja moraalista, jotka siirtyvät sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, Matti sanoo.

Perheyrityksessä moni asia muuttuu siinä vaiheessa, kun yritys kasvaa uuteen kokoluokkaan. Jukka korostaa, että on kaksi eri asiaa johtaa yritystä, jonka liikevaihto on 10 miljoonaa euroa kuin sellaista, jossa liikevaihto ylittää 100 miljoonaa.

Entä miten perheyrityksessä ratkaistaan erimielisyydet? Jukka nauraa veljesten selvittäneen asiat painimalla, kunnes Matti alkoi pärjätä. Nykyään sisarukset uskovat puhumisen voimaan.

– Tärkeintä on se, että kaikki omistajat toimivat yhtiön parhaaksi. Tulevaisuus on omissa käsissämme, Anna ja Maija korostavat.

Niin, siitä sikalasta vielä. Sitä isännöi tällä hetkellä sisaruksista nuorin, Lauri perheineen. Kun sikoja oli Pentin ja Elsan aikana 1970-luvun lopulla noin 300, nyt tilakoko on kasvanut 2 400 sikaan. Aikamoinen kasvutarina sekin.

Lue myös